Administratie 101 voor beginnende ZZP’ers 

Boekhouden is misschien niet het meest spannende onderdeel van een eigen onderneming starten maar het is wel degelijk broodnodig. Maak je een carrière switch van werknemer naar ZZP ondernemer dan zul je je moeten verdiepen in de grondbeginselen der administratie. In dit artikel delen we een aantal basis principes met je om je op weg te helpen.


Allereerst, hoe groot schat je in dat jouw onderneming gaat worden? Vanwaar deze vraag? Nou dit helpt om uit te vinden welk boekhoud middel meest geschikt is voor jouw situatie. Als je van tevoren al weet dat jou onderneming klein blijft, meer een hobby onderneming zeg maar, dan kan Excel meer dan voldoen. Excel is uitermate geschikt als boekhoud middel voor de kleinste ondernemingen. Dit omdat Excel zeer toegankelijk is het staat op bijna alle apparaten, de meeste mensen kunnen ook wel een beetje overweg met het programma het is zeker ook geen rocket science bepaald om uit te vogelen. En tegenwoordig zijn er templates online kosteloos te downloaden zoals hier, die helpen om een fundament op te zetten. 


Echter voor grotere onderneming is Excel vaak niet ideaal. Excel is foutgevoelig en kent niet echt integratie met andere onderdelen van de onderneming. Voor MKB en serieuzere ondernemingen is het niet verstandig om alles te bouwen op Excel. 


Natuurlijk is het lastig te voorzien van tevoren hoe groot jouw onderneming zal gaan zijn in sommige gevallen. Weet je zeker dat het een kleine onderneming blijft kies dan voor Excel. Maar indien er een kans bestaat dat je onderneming blijft groeien en de sky is the limit kies dan voor een toegewijd boekhoudprogramma die met je meegroeit. Dat is niet veel duurder dan Excel, zo een programma kost iets van of zelfs minder dan 10 Euro per maand. E-boekhouden en Acumulus kwamen als beste uit de test. E-boekhouden biedt zelfs een proef account aan voor wel 15 (!) maanden, dus tegen die tijd weet je denk ik wel hoe veel groeipotentie er is voor jouw onderneming. 

GEEF EEN REACTIE

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *